Het hele schooljaar gastlessen en gratis lesmateriaal.
Bankmedewerkers geven elk schooljaar met veel plezier gastlessen over financiële educatie in het basisonderwijs, mbo en vo. Dit gebeurt via het programma Bank voor de Klas, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in samenwerking met 22 verschillende banken.
Banken vinden het belangrijk om zich in te zetten voor financiële educatie en bieden gedurende het hele schooljaar gastlessen aan. Dit schooljaar markeert de 14e editie van Bank voor de Klas, die loopt van dinsdag 2 september 2024 tot en met vrijdag 18 juli 2025.
Tijdens de Week van het Geld, van 24 tot en met 28 maart 2025, lanceert Bank voor de klas jaarlijks nieuw lesmateriaal.
Meld jouw klas aan of maak een afspraak met de gastdocent die jou deze link stuurde.
Wat fijn dat je volgend jaar weer mee wilt doen! Mede dankzij jouw inzet kunnen duizenden gastdocenten een gastles geven over financiële educatie. Wij gaan vanaf september 2024 weer hard opzoek naar een leuke gastdocent voor jouw klas. Houd je mailbox goed in de gaten, we updaten je in de aanloop naar de Week van het geld 2025.
Per ongeluk op de button geklikt? Neem contact op via support om je registratie voor volgend jaar te laten verwijderen.
Hier vind je alles wat je nodig hebt om je voor te bereiden op een super online gastles Bank voor de klas met de Cash Quiz.
Uit evaluatie van het Nibud blijkt dat deze gastlessen succes hebben. En dat is goed nieuws. Want uit eerder NIBUD-onderzoek bleek dat de financiële kennis van leerlingen uit groep 7 en 8 onvoldoende is. Ze maken vooral fouten in vragen over financiële kennis en over verantwoord geld uitgeven.
Hier komt het aanmeldcomponent voor scholen.
Uit onderzoek is gebleken dat de financiële vaardigheden van kinderen na het volgen van een gastles zijn toegenomen. Jong geleerd is oud gedaan toch?
Hier vind je alles wat je nodig hebt om de klas voor te bereiden op een super leuke gastles Bank voor de klas met Cash Quiz.
Bekijk voor de gastles samen met de klas de video ‘Hoe werkt een bank?’. De leerlingen kunnen zich op deze manier voorbereiden op de komst van de bankmedewerker en alvast leuke en slimme vragen verzinnen.
Doe na het kijken van de video de opdracht ‘Wees zuinig op je munten’. Dit is een leuke opdracht waarbij kinderen zingend en dansend meer leren over goed omgaan met geld en sparen. De opdracht duurt ongeveer 45 minuten. Klik hier voor het lesmateriaal.
De gastdocent zal de gastles verder verzorgen. Veel plezier!
Wil je na het bezoek van de gastdocent verder gaan met financiële educatie? Dat kan! Doe met de klas mee aan de Sing-a-song challenge. Dit is een leuke opdracht waarin kinderen nóg meer leren over goed omgaan met geld door het maken van een eigen rap met videoclip!
Hier vind je alles wat je nodig hebt om de klas voor te bereiden op een super leuke gastles Bank voor de klas en uitleg over de Cash Quiz.
Hoe laat hebben jullie online contact? En via welk middel - MS Teams of Zoom bijvoorbeeld?
Na het online gesprek met de gastdocent is het leuk om met jouw klas de Cash Quiz Bank voor de klas te spelen. Dat is een superleuke en leerzame quiz over geld, die je speelt op het digibord. Met daarin vijf filmpjes met 10 vragen over geld, veilig bankieren en sparen, op verschillende niveaus. Start de Cash Quiz
Lees hier de handleiding of speel van te voren een oefenles. Alle vragen en antwoorden van de Cash Quiz staan ook in het digitale vragenboekje (deze komt binnenkort beschikbaar). Handig om erbij te houden tijdens het spelen van de Quiz.
Print dit stoere certificaat en overhandig deze aan het winnende team. Voor de hele klas is er ook een cadeau, een poster met tips over veilig bankieren. Leuk om op te hangen in de klas. Download hier de ‘Pas op je geld’ poster.
Wil je na het spelen van de Cash Quiz verder gaan met financiële educatie? Dat kan! Doe met de klas mee aan de Sing-a-song challenge. Dit is een leuke opdracht waarin kinderen nóg meer leren over goed omgaan met geld door het maken van een eigen rap met videoclip!
Bank voor de klas start in 2023 ook met gastlessen in het mbo. Want studenten op het mbo zitten in een belangrijke levensfase. Zij krijgen te maken met financiële verantwoordelijkheden, zoals het afsluiten van een zorgverzekering, studielening en hun eerste baan. Ze worden 18 en geacht financieel zelfstandig te zijn. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 28% van de mbo studenten schulden of betalingsachterstanden heeft. En niet iedereen weet zelf de weg te vinden naar financiële hulp. Reden genoeg om in de klas aan de slag te gaan met financiële vaardigheden en met studenten het gesprek aan te gaan over geldzaken.
Een bankmedewerker komt als gastdocent in de klas en geeft een gastles van circa 60 a 90 minuten. De gastles gebeurt met een educatieve online quiz, gemaakt door Bank voor de klas speciaal voor het mbo. De gastdocent is de ‘quiz master’ die met de studenten de vragen langsloopt en de discussie uitlokt en begeleidt over de financiёle thema’s die ter sprake komen. De studenten gebruiken hun telefoon of ipad om de antwoorden te geven. Jij als docent kunt je studenten voorbereiden op de gastles. Dat kan met de lesbrief ken je bankzaken van Bank voor de klas. Op 20 maart komt deze lesbrief beschikbaar op bankvoordeklas.nl
De gastlessen worden gegeven vanaf de Week van het geld (27- 31 maart 2023) tot en met 16 juni 2023.
Wil je een gastles aanvragen als mbo-docent? Ga naar de aameldpagina en vraag een gastles aan voor jouw studenten. Een gastdocent (bankmedewerker) die nog een school zoekt, kan jouw school selecteren, zodat de gastdocent contact met je kan opnemen. Samen maken jullie afspraken over datum en tijdstip van de gastles.
Ga dan naar mijn.bankvoordeklas.nl en meld je aan als gastdocent. Je kunt meedoen als je al een afspraak met een mbo-school hebt. Maar je kunt je ook registeren als je nog geen school hebt. Je kunt dan kiezen uit een lijst scholen die een gastdocent zoeken.
Voor het geven van een goede gastles is het belangrijk dat je weet wat er leeft in de klas waar je de les gaat geven. Neem contact op met de docent om een datum en tijdstip af te spreken en neem samen dit intakeformulier door.
Bank voor de Klas biedt voor het basisonderwijs, Voortgezet Onderwijs en MBO verschillende lespakketten aan om een bijdrage te leveren aan financiële zelfredzaamheid van kinderen en studenten.
Lesmateriaal voor Basisonderwijs
Lesmateriaal voor Voortgezet Onderwijs
Lesmateriaal voor MBO
Wil jij jouw studenten bewust met geld leren omgaan? Dan heeft Bank voor de klas leuk en goed lesmateriaal voor jou: Snel Verdiend. Snel Verdiend leert jongeren op een praktische en actieve manier omgaan met geld. Zij leren hun financiële verantwoordelijkheden en worden gestimuleerd om een financieel plan te maken voor de toekomst. Snel Verdiend is gemaakt door scholenuitgever Code Name Future in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Benieuwd naar het materiaal? Bekijk hier de proefles die we gemaakt hebben voor de Week van het geld 2021.
Geïnteresseerd? Het materiaal is gratis. Je kunt je hier aanmelden:
Aanvragen lesmateriaal PlusModules Snel Verdiend
Met de GeldTypeTest van Bank voor de klas ontdek je na beantwoording van een aantal vragen wat voor geld type je bent. Ben je een Big Spender, een Geldwarhoofd, een Rekenmeester of een Spaartopper?
De test kan ook gedaan worden in combinatie met de lesbrief.
Start GeldTypeTest Bekijk lesbrief (PDF)
Hi quizmaster! Wat goed dat je de Cash Quiz van Bank voor de klas gaat spelen. In Cash Quiz strijden leerlingen in teams tegen elkaar. Bekijk de films, laat de teamleden goed met elkaar overleggen en samen de vragen beantwoorden.
In deze handleiding leggen we je uit hoe het spel werkt. En geven we je handige tips. Met Cash Quiz leer je je leerlingen op een leuke interactieve wijze dat leren omgaan met geld belangrijk is. Veel plezier met de Cash Quiz!
Cash Quiz: Goed omgaan met geld is goud waard
De Cash Quiz kun je spelen vanaf 28 maart 2022. Gastdocenten ontvangen op tijd een link om de quiz voor te bereiden.
Verstandig omgaan met geld is belangrijk, vinden banken. Met deze leuke lesbrief leren kinderen meer over sparen. Wat een spaarplan is, en hoe ze stapsgewijs kunnen sparen voor iets wat ze graag willen. De lesbrief bevat een leuke geld rap gemaakt door rapper Yes-R. Wijze lessen over omgaan met geld verpakt in een aanstekelijke song. Veel plezier!
Lesbrief ga zuinig om met je munten (PDF) Sing a Song Challenge
Uit onderzoek blijkt dat heel weinig kinderen en jongeren weten hoe een bank werkt. Als je gebruik gaat maken van de diensten van een bank dan is het heel belangrijk dat je weet wat een bank doet. dit filmpje laat dat snel en simpel zien.
Maar een bank doet natuurlijk nog meer! Een (online) gesprekje met een bankmedewerker is leerzaam en leuk?
Interesse? Meld je aan voor een gastles bank voor de klas!
Aanmelden gastles
Ik & Geld leert jongeren goed om te gaan met geld. Het bestaat uit vijf interactieve lessen van elk één lesuur. Het is geschikt voor leerjaar 2 of 3 en kan ingezet worden bij alle niveaus van het voortgezet onderwijs.
De lessen zijn voor het schooljaar 2020-2021 helemaal geüpdatet en geactualiseerd. Alles lessen kunnen los ingezet worden en behandelen verschillende onderwerpen rondom financiën. Bekijk hier de inhoud per les.
De lessenserie past goed bij onder andere de lessen economie, maatschappijleer of mentoruur. Het lespakket Ik & Geld kan ingezet worden gedurende het hele jaar, maar past ook goed in een projectweek of tijdens de Week van het geld.
Aanvragen lesmateriaal Ik en Geld
Financieel bewustzijn als kind, is de basis van financiële zelfredzaamheid later. Natuurlijk leren kinderen rekenen en informatievaardigheden op school, tijdens jouw lessen. Maar financiële educatie heeft nu geen vaste plek in het onderwijs.