Registreer nu je gastles op het basisonderwijs en mbo.

Meer info

Ben jij een gastdocent?

Meld je dan via deze link
Gezamenlijk platform
voor financiële educatie
door banken

FAQ

Wat is Bank voor de klas?

Bank voor de klas is een gezamenlijke initiatief van 16 banken voor financiële educatie in het onderwijs. Bank voor de klas biedt leermiddelen waarmee kinderen wordt geleerd om verstandig(er) om te gaan met geld. Zodat ze beter voorbereid zijn op financiële zelfstandigheid als ze 18 zijn.

Bank voor de klas biedt een online platform. Met voor leerkrachten leermiddelen financiële educatie voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Daarnaast is Bank voor de klas ook de naam van het gastlesprogramma van banken: vanaf de Week van het geld geven honderden bankmedewerkers gastlessen financiële educatie, op basisscholen in heel Nederland. Dat doen ze met het educatieve spel Cash Quiz, gemaakt voor Bank voor de klas.

Wie organiseert Bank voor de klas?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dat doen we namens de deelnemende Nederlandse banken. Verschillende banken en organisaties verzorgen de gastlessen Bank voor de klas in het basisonderwijs. Op bankvoordeklas.nl vinden scholen lesmateriaal van banken, en kunnen zij een gastles aanvragen; bankmedewerkers kunnen zich opgeven om zo’n gastles te geven vanaf de Week van het geld.

Wat is de Week van het geld?

De Week van het geld is een jaarlijks initiatief van Wijzer in geldzaken, het platform van het ministerie van Financiën waarin wetenschap, onderwijs, voorlichting en consumentenorganisaties hun krachten bundelen voor financiële fitheid in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Banken is partner van Wijzer in geldzaken. De opening van de Week van het geld 2023 (27 maart) is ook de feestelijke kick off van de gastlessen Bank voor de klas. Thema van de Week van het geld 2023 is “Bedwing de bling”, met aandacht voor (financiële) verleidingen en hoe hiermee om te gaan , zie weekvanhetgeld.nl.

Heeft Bank voor de klas resultaat?

In 11 jaar bereikten banken zo’n 1 miljoen kinderen met gastlessen financiële educatie. Leerkrachten geven de gastles gemiddeld een 8. Uit wetenschappelijk onderzoek (2018) blijkt dat een gastles financiële educatie aantoonbaar effect heeft op de financiële vaardigheden van kinderen uit groepen 6, 7 en 8, vooral de groepen 6 en 7. Uitgedrukt in een rapportcijfer gaan de leerlingen gemiddeld van een 6,5 naar een 7,4. De grootste kenniswinst wordt geboekt bij groep 6 die het rapportcijfer verbetert van een 5,7 in de voormeting naar een 6,9 na de gastles. Van de leerlingen vindt 85% de gastles (erg) leuk; ook blijkt dat kinderen thuis met de ouders verder in gesprek gaan over geld en de gastles.

Hoe ziet het gastlesprogramma Bank voor de klas 2022 eruit?

 • De feestelijke kick off is de Week van het geld 2023. Op maandag 27 maart worden de eerste gastlessen gegeven, door medewerkers van banken. Gastlessen worden gegeven tot juni 2023.
 • Bank voor de klas heeft een flexibel aanbod: er zijn fysieke en online gastlessen mogelijk. Bij een fysieke gastles staat een bankmedewerker als gastdocent voor de klas. Hij of zij speelt de Cash Quiz met de klas. Bij een online gastles is de bankmedewerker alleen online aanwezig, en gaat met de klas in gesprek over geld. Daarna kan de leerkracht de Cash Quiz spelen met de klas, op bankvoordeklas.nl. Volop keuze dus!

Waarom biedt Bank voor de klas zowel fysieke als online gastlessen?

Je kunt makkelijk meerdere lessen geven. Ook aan scholen aan de andere kant van het land. Voor scholen is een online gastles soms makkelijker in te passen in hun programma.

Wat is de Cash Quiz?

 • De Cash Quiz is een online quiz, speciaal gemaakt voor de gastles Bank voor de klas. Hij staat op bankvoordeklas.nl en je kunt hem spelen op het digibord van de klas.
 • De quiz heeft 10 leuke vragen en filmpjes. De klas speelt in teams tegen elkaar. Het winnende team dingt mee naar een leuke prijs als hun score wordt opgestuurd.
 • De quiz is voor groep 6, 7 en 8 – voor elk niveau eigen vragen over verstandig omgaan met geld. Bij de start van de quiz kies je het niveau.
 • Vanaf maandag 28 maart 2022 om 8 uur staat de Cash Quiz 2022 op bankvoordeklas.nl en kun je hem spelen met de klas. Je kunt de quiz zonder spelmateriaal spelen: papieren bordjes en een pen voor elk team zijn genoeg. Gastdocenten kunnen gebruikmaken van het materiaal uit het gastlespakketje dat ze kunnen aanvragen bij hun gastles.
 • De gastdocent die een fysieke gastles geeft, kan de Cash Quiz vooraf oefenen. Een week voor de Week van het geld krijgen gastdocenten een e-mail. Met daarin een link om de Cash Quiz 2022 te kunnen bekijken.

Hoe ziet een online gastles er in grote lijnen uit?

 • De gastdocent en school spreken een datum en tijd af voor de online gastles. De gastdocent is niet aanwezig in de klas, maar wel online!
 • Hoe dat werkt? Op het afgesproken tijdstip leggen gastdocent en leerkracht online contact. Bijvoorbeeld via MS Teams of Zoom.
 • Bij de start van de gastles zien de klas en leerkracht de gastdocent online. De gastdocent gaat in gesprek met de klas.
 • Van Bank voor de klas krijgt de gastdocent (uiterlijk een week voor de Week van het geld) een handleiding, tips & tools hiervoor. Ook kan de klas het filmpje ‘Hoe werkt een bank’ vooraf bekijken.
 • Na het gesprek met de klas log je uit. Daarna speelt de leerkracht met de klas de Cash Quiz.
 • De online gastles duurt ongeveer 20 a 30 minuten.
 • Bank voor de klas start in 2023 ook met gastlessen in het Mbo. Hier vind je meer informatie voor het geven van een gastles voor het MBO.

Hoe ziet een fysieke gastles er in grote lijnen uit?

 • De gastdocent en school spreken een datum en tijd af voor de gastles.
 • Op het afgesproken tijdstip geef jij je gastles in de klas. De leerkracht is meestal aanwezig, maar soms niet.
 • Bij de start van de gastles vertelt de gastdocent iets over zichzelf. Daarna speelt hij of zij met de kinderen de Cash Quiz (op het digibord). Dat is een online quiz op bankvoordeklas.nl.
 • Van Bank voor de klas krijg je (uiterlijk een week voor de Week van het geld) een handleiding, tips & tools hiervoor.
 • Na het spelen van de Cash Quiz is je gastles klaar. Jouw live gastles duurt ongeveer 60 a 90 minuten.

Hoe geef je je als bankmedewerker op om een gastles te geven?

 1. Ga naar het registratiesysteem op bankvoordeklas.nl.
 2. Log in met het e-mailadres van je bank. Je krijgt op dat e-mailadres een e-mail met een cijfercode. Die gebruik je eenmalig om in te loggen.
 3. Vul je persoonlijke gegevens in en de gegevens van je gastles.
 4. Heb je al een afspraak met een school gemaakt om een gastles te geven? Dan kies je in ons registratiesysteem voor 'Ik heb zelf een school'.
 5. Heb je nog geen school? Dan kies je 'Ik zoek nog een school'. Je ziet dan een lijst met scholen die nog een gastdocent zoeken.
 6. Na je aanmelding ontvangen de school en jijzelf (en eventueel je collega met wie je de les geeft) een mail dat jij daar een gastles gaat geven.
 7. Datum en tijdstip van de gastles moet je zelf met de school afstemmen. Jullie bepalen samen of je gastles online is, of live.

Wat als het registeren niet lukt?

Doet jouw bank mee aan Bank voor de klas, maar lukt het jou niet om een gastles te registreren? Neem dan eerst contact op met je interne coördinator Bank voor de klas. De naam en contactgegevens vind je op het intranet van je bank. Kom je er samen niet uit, neem dan contact op via support

Moet je als gastdocent een school hebben om een gastles te kunnen geven?

Nee, dat is niet nodig. Registreer je je als gastdocent op bankvoordeklas.nl, dan kun je kiezen uit een lijst met scholen die een gastdocent zoeken. Jij bent dus altijd van harte welkom als gastdocent! Heb je al wel een school, dan kun je die opgeven bij de registratie van je gastles op bankvoordeklas.nl.

Hoe vraag je als leerkracht een gastles aan voor jouw klas?

Klik op School aanmelden. Je vult de gegevens in van je school en vraagt een gastles aan. Jouw school komt dan op onze lijst. Gastdocenten die nog geen school hebben, kunnen dan een keuze maken uit de lijst. Wordt jouw school gekozen, dan krijgt de school automatisch bericht.

Verstuurt Bank voor de klas nog Cash Quiz spelpakketten?

Nee, die maken we niet meer, vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Nieuw dit jaar is het gastlespakketje. Dat komt in plaats van het Cash Quiz spelpakket. Voor elke fysieke gastles kan de gastdocent een pakketje aanvragen, via de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas. In het pakketje zit een cadeautje voor de klas, en bordjes en stiften voor de teams. De verzending zal plaatsvinden voor aanvang van de Week van het geld. De gastles kan ook prima worden gespeeld zonder gastlespakketje.

Wat kan ik als gastdocent doen in de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas?

Je geregistreerde gastlessen bekijken en aanpassen, een gastlespakketje voor je fysieke gastles bestellen en een vraag stellen aan support Bank voor de klas, bijvoorbeeld om je gastles te verwijderen.

Vragen over het programma of gastlessen bank voor de klas?

Stel ze aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De NVB hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het privacy statement geeft de NVB heldere en transparante informatie over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is dezelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy