We zijn gestart met de gastlessen!

Speel de Cash Quiz!
Gezamenlijk platform
voor financiële educatie
door banken

Alles wat je moet weten over een gastles

Informatie voor gastdocenten Bank voor de klas 2022

Waarom gastlessen financiële educatie?

Financiële educatie heeft nu nog geen vaste plek in het basisonderwijs. Kinderen krijgen op school wel ‘geldrekenen’, maar ze leren geen financiele vaardigheden. Financieel bewustzijn als kind, is de basis van financiële zelfredzaamheid later. Daarom is Bank voor de klas gemaakt: een programma om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken, in opdracht van 16 banken.

Gastdocenten zijn belangrijk!

 • Bank voor de klas ‘draait’ op gastdocenten Dit zijn duizenden enthousiaste bankmedewerkers, die aan de groepen 6, 7 en 8 een gastles geven over geld.
 • Gastlessen worden dit jaar gegeven vanaf de Week van het Geld (28 maart 2022) tot en met 17 juni 2022.
 • Al duizenden basisscholen in heel Nederland hebben zo’n gastles gehad. Elk jaar zijn er volop nieuwe aanvragen van scholen. Ook bij jou in de buurt. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een school uitzoeken waar jij je gastles wilt geven. De school van je kind bijvoorbeeld, of bij de school bij jou om de hoek.

Een online en een fysieke gastles in het kort

Deze editie kunnen gastdocenten (en scholen) kiezen: een online gastles of een fysieke gastles. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur, en van eventuele coronamaatregelen in het voorjaar van 2022. Vanaf januari 2022 kies je samen met de school: online of fysieke gastles.

Online gastles Bank voor de klas

Een online gastles Bank voor de klas is geheel digitaal. De bankmedewerker is als gastdocent alleen online aanwezig, aan het begin van de gastles. De gastdocent gaat met de leerkracht en de klas in gesprek over verstandig omgaan met geld. Daarna speelt de leerkracht de Cash Quiz met de klas op het digibord.

Een online gastles biedt, ten opzichte van een live gastles, voordelen. Zo kan je gemakkelijk een gastles geven aan de andere kant van het land, omdat je niet hoeft te reizen. En het is handiger in te plannen naast je werk.

 • De online gastles begint met de gastdocent. Voordat de Cash Quiz begint, legt de gastdocent online contact met de klas. Bijvoorbeeld via MS Teams of Zoom. Dat spreken jullie samen af.
 • De gastdocent gaat met de kinderen en de leerkracht in gesprek. Bijvoorbeeld over hoe het is om bij een bank te werken. Of wat jij vindt van sparen.
 • Het gesprek met de gastdocent duurt ongeveer 15 minuten.
 • Van Bank voor de klas krijgt de gastdocent een handleiding, met tips & tools voor de gastles. Een leuk filmpje over hoe een bank werkt ondersteunt het online gesprek.
 • Dit gesprek is erg leerzaam en leuk voor kinderen.
 • Daarna speelt de leerkracht zelf de Cash Quiz met de klas.
 • De Cash Quiz is een educatief online spel over omgaan met geld voor groep 6, 7 en 8. De Cash Quiz bestaat uit 5 filmpjes met 10 vragen, over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben.
 • Zodra de quiz is uitgespeeld, ontvangt de gastdocent een mailtje met de resultaten van de klas.
Een voorbeeld van een 'online gastles', vorig jaar.

Een fysieke gastles; de gastdocent is fysiek aanwezig in de klas

Je kunt er ook voor kiezen om als gastdocent fysiek aanwezig te zijn in de klas. Anders dan bij een online gastles, speel jij dan als gastdocent zelf de Cash Quiz met de kinderen. De Cash Quiz is een educatief online spel over omgaan met geld voor groep 6, 7 en 8. De Cash Quiz bestaat uit 5 filmpjes met 10 vragen, over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben.

 • De gastles start met een korte introductie van jezelf: wie ben je en waar werk je. Het is belangrijk dat er geen ‘commerciële uitingen’ worden gedaan: de gastles is voor educatieve doeleinden; niet voor commerciële doeleinden.
 • De gastles start met een korte introductie van jezelf: wie ben je en waar werk je. Het is belangrijk dat er geen ‘commerciële uitingen’ worden gedaan: de gastles is voor educatieve doeleinden; niet voor commerciële doeleinden.
 • Daarna start je met de Cash Quiz. Je hebt de onderdelen uit de toolkit voor gastdodenten (bordjes, stiften etc) al klaargelegd. De Cash Quiz vind je op bankvoordeklas.nl en projecteer je op het digibord. Je loopt als vanzelf door de vragen heen en kunt zelf het tempo aanpassen.
 • De kinderen spelen in teams en beantwoorden de vragen. Het team dat de meeste vragen goed heeft, is de winnaar.
 • Na afloop krijgt de klas van de gastdocent een poster met daarop tips voor veilig bankieren. Deze kan bijvoorbeeld in de klas worden opgehangen.
 • Automatisch doet de klas mee met de landelijke winactie. De klas met de beste score op de Cash Quiz wint ‘de grote prijs’.
 • Door het spelen van de quiz ontstaat er interactie met de kinderen. Kinderen zijn nieuwsgierig en enthousiast. Het competitie-element maakt het ‘spannend’ en zorgt ervoor dat de aandacht van de leerlingen bij het spel blijft.
 • De gastles duurt circa 60- 90 minuten.

Hoe werkt het aanmelden als gastdocent?

Bekijk de twee opties.

1: Als je zelf een school hebt waar je een gastles wilt geven

Bijvoorbeeld de school van je kind(eren) of bij jou in de buurt. Dan is het belangrijk dat je zelf eerst contact opneemt met die school, de gastles bespreekt en je vervolgens aanmeldt als gastdocent bij bankvoordeklas.nl.

 • Stap 1: Maak een afspraak met de school/leerkracht voor een voorbereidingsgesprek.
 • Stap 2: Stuur de leerkracht deze link met informatie over hoe een gastles Bank voor de klas werkt. Of laat deze flyer achter in de klas. Erg handig!
 • Stap 3: Het voorbereidingsgesprek. Hierin informeer jij de leerkracht over de inhoud van de gastles (met behulp van de informatie die je via een link naar de leerkracht hebt gemaild). Ook maak je afspraken met de school. Deze checklist is een handig hulpmiddel.
 • Stap 4: Meld je aan als gastdocent op bankvoordeklas.nl. Dan sturen wij jou op tijd alle informatie toe (zoals tips voor de voorbereiding van de gastles). Ook infomeren we de leerkracht over het voorbereiden van de gastles.

2: Als je nog geen school hebt

 • Stap 1: Meld je aan als gastdocent op bankvoordeklas.nl. Daar kun je aangeven dat je nog geen school hebt. Je kunt dan een keuze maken uit scholen die zich hebben opgegeven voor een gastles. Er volgt dan een match. Dan sturen wij jou op tijd alle informatie toe (zoals tips voor de voorbereiding van de gastles).
 • Stap 2:  Maak een afspraak met de school/leerkracht voor een voorbereidingsgesprek.
 • Stap 3: Stuur de leerkracht deze link met informatie over hoe een gastles Bank voor de klas werkt. Erg handig!
 • Stap 4: Het voorbereidingsgesprek. Hierin informeer jij de leerkracht over de inhoud van de gastles (met behulp van de informatie die je via een link naar de leerkracht hebt gemaild). Ook maak je afspraken met de school. Deze checklist is een handig hulpmiddel.

Wanneer worden de gastlessen gegeven?

De gastlessen worden in 2022, net als vorige keer, niet uitsluitend in de Week van het geld gegeven. Maar langer, met de Week van het geld als kick off. De periode waarover gastlessen met de Cash Quiz 2022 gegeven worden, is vanaf 28 maart tot en met 17 juni 2022. Dat geeft scholen, leerkrachten en gastdocenten meer ruimte om een goed tijdstip te vinden voor een gastles.

Gastles heeft succes!

Het Nibud en de Hogeschool Utrecht hebben onderzoek gedaan naar het effect van de lessen met Cash Quiz. Al na een gastles is de kennis op het gebied van geldzaken bij tweederde van de leerlingen toegenomen. Het aantal goede antwoorden op een toets steeg na de les met 11 procent, van 54 procent naar 65 procent goed beantwoorde vragen.

Heb je nog vragen? We helpen je graag verder. Neem contact op met de bankcoördinator voor Bank voor de klas van je werkgever of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.