Registreer nu je gastles op het basisonderwijs en mbo.

Meer info

Ben jij een gastdocent?

Meld je dan via deze link
Gezamenlijk platform
voor financiële educatie
door banken

Alles wat je moet weten over een gastles

basisonderwijs

Informatie voor gastdocenten Bank voor de klas

Geef jij een gastles op het mbo? Bekijk dan de pagina 'Gastles MBO - informatie voor gastdocenten'.

Waarom gastlessen financiële educatie?

Financiële educatie heeft nu nog geen vaste plek in het basisonderwijs. Kinderen krijgen op school wel ‘geldrekenen’, maar ze leren geen financiele vaardigheden. Financieel bewustzijn als kind, is de basis van financiële zelfredzaamheid later. Daarom is Bank voor de klas gemaakt: een programma om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken, in opdracht van 16 banken.

Gastdocenten zijn belangrijk!

  • Bank voor de klas ‘draait’ op gastdocenten: duizenden enthousiaste bankmedewerkers, die aan de groepen 6, 7 en 8 een gastles geven over (verstandig en veilig omgaan met) geld.
  • Gastlessen worden dit jaar gegeven vanaf de Week van het Geld (27-31 maart 2023) tot en met juni 2023.
  • Al duizenden basisscholen in heel Nederland hebben zo’n gastles gehad. Elk jaar zijn er volop nieuwe aanvragen van scholen. Ook bij jou in de buurt. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een school uitzoeken waar jij je gastles wilt geven. De school van je kind bijvoorbeeld, of bij de school bij jou om de hoek.

Een gastles Bank voor de klas

De Cash Quiz is een educatief online spel over omgaan met geld voor groep 6, 7 en 8. De Cash Quiz bestaat uit 5 filmpjes met 10 vragen, over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben. De gastles duurt circa 60- 90 minuten.

De gastles start met een korte introductie van jezelf: wie ben je en waar werk je. Daarna start je met de Cash Quiz. Alle informatie over de Cash Quiz vind je in je persoonlijke 'Mijn Bank voor de klas' omgeving.. De kinderen spelen in teams en beantwoorden de vragen. Het team dat de meeste vragen goed heeft, is de winnaar. Na afloop krijgt de klas van de gastdocent een poster met daarop tips voor veilig bankieren. Deze kan bijvoorbeeld in de klas worden opgehangen.

Leuk om te weten: de klas doet automatisch mee met de landelijke winactie. De klas met de beste score op de Cash Quiz wint ‘de grote prijs’.

Wil je je aanmelden als gastdocent? Lees op de pagina 'Hoe word ik gastdocent' in 4 stappen hoe het werkt en meld je aan!

Wanneer worden de gastlessen gegeven?

De gastlessen worden in 2023 niet uitsluitend in de Week van het geld gegeven. Maar langer, met de Week van het geld als kick off. De periode waarover gastlessen worden gegeven worden, is vanaf 27 maart tot en met juni 2023. Dat geeft scholen, leerkrachten en gastdocenten meer ruimte om een goed tijdstip te vinden voor een gastles.

Gastles heeft succes!

Het Nibud en de Hogeschool Utrecht hebben onderzoek gedaan naar het effect van de lessen met Cash Quiz. Al na een gastles is de kennis op het gebied van geldzaken bij tweederde van de leerlingen toegenomen. Het aantal goede antwoorden op een toets steeg na de les met 11 procent, van 54 procent naar 65 procent goed beantwoorde vragen.

Heb je nog vragen? We helpen je graag verder. Neem contact op met de bankcoördinator voor Bank voor de klas van je werkgever of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.