Een gastles geven of aanvragen? Meld je aan als gastdocent of school!

Een gastles geven of aanvragen? Meld je aan als gastdocent of school!

Gezamenlijk platform
voor financiële educatie
door banken

FAQ

Lijst met scholen die nog een gastdocent zoeken inzien?

 1. Log in op mijn.bankvoordeklas.nl.
 2. Meld een nieuwe gastles aan
 3. Kies het onderwijsniveau
 4. Klik vervolgens op: Ik zoek nog een school
 5. Vul je postcode in om te zien welke scholen (bij jou in de buurt) nog opzoek zijn naar een gastdocent

Wat is Bank voor de klas?

Bank voor de klas is een gezamenlijke initiatief van 21 banken voor financiële educatie in het onderwijs, gestart in 2010. Bank voor de klas biedt leermiddelen waarmee kinderen wordt geleerd om verstandig(er) om te gaan met geld. Zodat ze beter voorbereid zijn op financiële zelfstandigheid als ze 18 zijn.

Bank voor de klas biedt een online platform. Met voor leerkrachten leermiddelen financiële educatie voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast is Bank voor de klas ook de naam van het gastlesprogramma van banken: : ieder schooljaar geven honderden bankmedewerkers gastlessen financiële educatie, op basisscholen, mbo- en vo-scholen in heel Nederland. Dat doen ze met het educatieve spel Cash Quiz, speciaal gemaakt voor Bank voor de klas.

Wie organiseert Bank voor de klas?

Platform Bank voor de klas is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in samenwerking met de deelnemende Nederlandse banken. De NVB organiseert ieder schooljaar gastlessen Bank voor de klas en biedt scholen lesmateriaal financiële educatie voor het basisonderwijs, mbo en vo.

Wat is de Week van het geld?

De Week van het geld is een jaarlijks initiatief van Wijzer in geldzaken, het platform van het ministerie van Financiën waarin wetenschap, onderwijs, voorlichting en consumentenorganisaties hun krachten bundelen voor financiële fitheid in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Banken is partner van Wijzer in geldzaken. Het gastlessenprogramma Bank voor de klas is het grootste gastlessenprogramma van de Week van het geld. Dit jaar was het thema van de Week van het geld 'Bedwing de bling'. Centraal stond ‘verleiding’, en hoe je met de verleiding omgaat. Volgend jaar is de Week van het geld van 11 tot en met 15 maart 2024, met het thema: ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. Met dit thema zet de Week van het geld jongeren in hun kracht door ze te leren hoe ze een ware ‘baas’ worden over hun eigen financiën. Kijk voor meer informatie op weekvanhetgeld.nl.

Heeft Bank voor de klas resultaat?

In 11 jaar bereikten banken zo’n 1 miljoen kinderen met gastlessen financiële educatie. Leerkrachten geven de gastles gemiddeld een 8. Uit wetenschappelijk onderzoek (2018) blijkt dat een gastles financiële educatie aantoonbaar effect heeft op de financiële vaardigheden van kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Uitgedrukt in een rapportcijfer gaan de leerlingen gemiddeld van een 6,5 naar een 7,4, na het volgen van een gastles Bank voor de klas. De grootste kenniswinst wordt geboekt bij groep 6 die het rapportcijfer verbetert van een 5,7 in de voormeting naar een 6,9 na de gastles. Van de leerlingen vindt 85% de gastles (erg) leuk; ook blijkt dat kinderen thuis met de ouders verder in gesprek gaan over omgaan met geld.

Hoe ziet het gastlesprogramma Bank voor de klas 2023/2024 eruit?

Ieder jaar geven bankmedewerkers met veel plezier gastlessen op basisscholen, mbo- en vo-scholen door heel Nederland. De 13e editie van Bank voor de klas loopt vanaf woensdag 1 november tot en met vrijdag 21 juni 2024. Bankmedewerkers zijn fysiek aanwezig in de klas en spelen de Cash Quiz. In de Week van het geld (11 tot en met 15 maart 2024) lanceert Bank voor de klas een vernieuwde Cash Quiz voor het basisonderwijs!

Wat is de Cash Quiz?

De Cash Quiz is een educatief spel, speciaal gemaakt voor de gastles Bank voor de klas. De Cash Quiz bestaat uit vragen en stellingen, over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben. De gastdocent projecteert de Cash Quiz tijdens de gastles op het digiboard in de klas. De klas speelt in teams tegen elkaar. De klas doet door het spelen van de Cash Quiz automatisch mee met de landelijke winactie. De klas met de beste score wint ‘de grote prijs’. Er zijn drie verschillende Cash Quizzen. Een voor het basisonderwijs (voor groep 6, 7 en 8), een voor het mbo (alle niveaus) en een voor het vo (alle niveaus).

Gastdocenten in het basisonderwijs kunnen als ondersteuning van hun gastles een gastlessenpakketje aanvragen. Hierin zitten onder andere spelbordjes en stiften. Dit is optioneel en dus niet noodzakelijk. Gastdocenten in het mbo en vo kunnen geen gastlessenpakketje aanvragen.

In de Week van het geld (11 tot en met 15 maart 2024) lanceert Bank voor de klas een vernieuwde Cash Quiz voor het basisonderwijs!

Hoe ziet een gastles er in grote lijnen uit?

 • De gastdocent en school spreken een datum en tijd af voor de gastles.
 • Op het afgesproken tijdstip geeft de bankmedewerker de gastles in de klas.
 • Bij de start van de gastles vertelt de gastdocent iets over zichzelf. Daarna speelt hij of zij met de kinderen/studenten de Cash Quiz (op het digibord).
 • De kinderen/studenten spelen in teams en beantwoorden de vragen. Het team dat de meeste vragen goed heeft, is de winnaar.
 • Gastdocenten ontvangen van Bank voor de klas (uiterlijk een week voor de Week van het geld) een handleiding, tips & tools hiervoor.
 • Na het spelen van de Cash Quiz is de gastles klaar. Een gastles duurt ongeveer 60 a 90 minuten. De gastdocent is fysiek in de klas aanwezig.

Wat is het verschil tussen een gastles in het basisonderwijs, in het mbo en in het vo?

Het is mogelijk om een gastles te geven in het basisonderwijs, in het mbo en in het vo. Een gastles geven in het mbo of in het vo gaat hetzelfde in zijn werk als het geven van een gastles in het basisonderwijs. De gastdocent speelt de Cash Quiz met de kinderen/studenten/leerlingen in de klas. Er zijn drie verschillende Cash Quizzen voor deze drie onderwijssoorten. De Quizzen bestaan uit vragen en stellingen over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben. De kinderen/studenten/leerlingen strijden tegen elkaar in teams. Een gastles duurt ongeveer 60 a 90 minuten.

In de Week van het geld (11 tot en met 15 maart 2024) lanceert Bank voor de klas een vernieuwde Cash Quiz voor het basisonderwijs!

Kan iedere bankmedewerker gastdocent worden?

Ja, dat kan! Iedere bankmedewerker die werkzaam is bij een van de aangesloten banken van Bank voor de klas kan gastdocent worden. Jaren werkervaring en functie spelen geen rol.

Hoe geef je je als bankmedewerker op om een gastles te geven?

 1. Ga naar het registratiesysteem op bankvoordeklas.nl.
 2. Log in met het e-mailadres van je bank. Je krijgt op dat e-mailadres een e-mail met een cijfercode. Deze code is eenmalig geldig en gebruik je om in te loggen.
 3. Vul je persoonlijke gegevens in en de gegevens van je gastles.
 4. Heb je al een afspraak met een school gemaakt om een gastles te geven? Dan kies je in ons registratiesysteem voor 'Ik heb zelf een school'.
 5. Heb je nog geen school? Dan kies je 'Ik zoek nog een school'. Je ziet dan een lijst met scholen die nog een gastdocent zoeken.
 6. Na je aanmelding ontvangen de school en jijzelf (en eventueel je collega met wie je de les geeft) een mail dat jij daar een gastles gaat geven.
 7. Datum en tijdstip van de gastles moet je zelf met de school afstemmen.

Wat als het registeren niet lukt?

Doet jouw bank mee aan Bank voor de klas, maar lukt het jou niet om een gastles te registreren? Neem dan eerst contact op met je interne coördinator Bank voor de klas. De naam en contactgegevens vind je op het intranet van je bank en in Mijn 'Bank voor de klas. Kom je er samen niet uit, neem dan contact op via support

Moet je als gastdocent een school hebben om een gastles te kunnen geven?

Nee, dat is niet nodig. Registreer je je als gastdocent op bankvoordeklas.nl, dan kun je kiezen uit een lijst met scholen die een gastdocent zoeken. Jij bent dus altijd van harte welkom als gastdocent! Heb je al wel een school, dan kun je die tijdens de registratie van je gastles op mijn.bankvoordeklas.nl selecteren.

Verstuurt Bank voor de klas nog Cash Quiz spelpakketten?

Nee, die maken we niet meer, vanuit duurzaamheidsoverwegingen. In plaats daarvan kunnen gastdocenten een gastlessenpakketje aanvragen voor hun gastles. Voor elke fysieke gastles kan de gastdocent een pakketje aanvragen, via de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas. In het pakketje zit een cadeautje voor de klas, en bordjes en stiften voor de teams. De verzending zal plaatsvinden voor aanvang van de Week van het geld. De gastles kan ook prima worden gespeeld zonder gastlespakketje.

Kan je ook een online gastles geven/krijgen?

Ja dat kan. Is het niet mogelijk om als gastdocent fysiek in de klas aanwezig te zijn, dan kan je ook een online gastles geven. Lees hier hoe een online gastles in zijn werk gaat. Een online gastles kan alleen in het basisonderwijs.

Wat kan ik als gastdocent doen in de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas?

Je geregistreerde gastlessen bekijken en aanpassen, een gastlespakketje voor je gastles bestellen, alle informatie vinden om je voor te bereiden op je gastles en een vraag stellen aan support Bank voor de klas.

Vragen over het programma of gastlessen bank voor de klas?

Stel ze aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De NVB hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het privacy statement geeft de NVB heldere en transparante informatie over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is dezelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy