• Week van het geld - 23 t/m 27 maart 2020 - 10e editie

Voor ouders en leerkrachten

De Spaarchallenge hoort bij Bank voor de klas, het programma voor financiële educatie van 17 banken. Uw kind heeft onlangs een gastles Bank voor de klas gehad, van een bankmedewerker. In die les leren kinderen uit de groepen 6,7 en 8 spelenderwijs omgaan met geld.

‘Ben jij een held met je geld?’ is het thema van Bank voor de klas 2019. Sparen is een belangrijk onderdeel van verstandig omgaan met geld. Met de Spaarchallenge sparen kinderen samen met hun klas voor een spaardoel dat ze samen met de leerkracht bedenken. De kinderen bedenken ook samen manieren waarop ze het geld bijeen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld door klusjes te doen of spulletjes te verkopen.

Op de website van Bank voor de klas registreren de klassen hun Spaarchallenge: het spaardoel en hoeveel geld ze daarvoor nodig hebben (de ‘challenge’). Op de site houden ze ook bij hoeveel geld ze sparen. Ze zien ook waarvoor andere klassen sparen, en hoe ver die zijn. Kortom: met deze challenge hopen we kinderen uit te dagen: sparen is leuk en sparen is nuttig!


Tips van Juf Marjolein

Vorig jaar won groep 6 van basisschool de Bongerd uit Odijk de allereerste Spaarchallenge. Juf Marjolein heeft een paar superhandige tips!


Tip 1: Maak afspraken met elkaar over wie waarheen gaat

Als er voor de vierde keer iemand aan de deur komt voor het ophalen van lege flessen, is de kans klein dat ze nog lege flessen voor je hebben. Mensen vinden het niet altijd leuk als er steeds weer iemand aan de deur komt.

Tip 2: Ga alleen langs bij mensen die je goed kent

Bijvoorbeeld om klusjes te doen, of om bijvoorbeeld je zelfgemaakte cakejes te verkopen.

Tip 3: Kies een manier om geld te verdienen waar je zelf veel plezier in hebt

Sommige kinderen houden meer van lege flessen wegbrengen. Andere kinderen hebben meer plezier in het bakken van cakejes.

Tip 4: Spreek een vast moment af waarop je met elkaar het geld gaat tellen

Bijvoorbeeld 1x in de week. Dit is een leuk moment om naar toe te leven en iedere keer zal je weer versteld staan van het grote verschil met de keer daarvoor!

Een initiatief van
© Copyright 2018, Nederlandse Vereniging van Banken