Menu Sluiten
Menu Gastdocenten Sluiten
Menu Scholen
Menu Leerlingen Sluiten
Menu Over Bank voor de klas Sluiten
Menu Lesmateriaal Sluiten

FAQ

Wat is Bank voor de klas?

Nederlandse banken vinden het belangrijk dat kinderen al vroeg leren om verstandig(er) om te gaan met geld. Financiële zelfredzaamheid - het maken van verstandige financiële keuzes – daar hechten we grote waarde aan. Financiële educatie zit echter nog niet in het curriculum van basisscholen.

Daarom organiseren banken Bank voor de klas. Een gastlesprogramma voor het basisonderwijs. Enthousiaste bankmedewerkers geven (kosteloos) gastlessen aan kinderen uit de groepen 6, 7 en 8. Dat doen ze met de Cash Quiz, een superleuk spel op het digibord, speciaal gemaakt voor Bank voor de klas. Zo leert de klas op een speelse manier meer over verstandig omgaan met geld. Met Bank voor de klas bereikten we in 11 jaar al bijna 1 miljoen kinderen.

Wanneer zijn de gastlessen Bank voor de klas 2022?

De gastlessen worden gegeven vanaf de Week van het geld (28/3 – 1/ 4 2022) tot 17 juni 2022. De opening van de Week van het geld 2022 (28 maart) is de feestelijke kick off van Bank voor de klas. De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken, waarvan de Nederlandse Vereniging van Banken partner is.

Voor wie is een gastles Bank voor de klas?

Voor de groepen 6, 7 en 8. De Cash Quiz kan worden gespeeld op verschillende niveaus en is ook geschikt voor de onderbouw van het vmbo.

Hoe ziet een gastles er in grote lijnen uit?

 • Een gastles voor jouw klas kan ‘live’. De bankmedewerker staat dan voor de klas. Hij of zij is dan ‘quizmaster’ van een superleuke online Cash Quiz op het digibord. De klas speelt in teams tegen elkaar.
 • Een online gastles kan ook. Gastdocent en leerkracht spreken dat samen af. De bankmedewerker is online aanwezig, aan het begin van de gastles. Bijvoorbeeld via MS Teams of Zoom. Daarna speelt de leerkracht de Cash Quiz met de klas.

Ik heb geen gastdocent, maar wil graag een gastles in mijn klas, wat moet ik doen?

Een gastles aanvragen. Dat kan vanaf november 2021 tot mei 2022, op bankvoordeklas.nl. Jouw klas komt dan in een lijst met scholen die een gastdocent zoeken. Een gastdocent zonder school kan dan een keuze maken uit de lijst van scholen die een gastdocent zoeken. Als jouw klas wordt gekozen, krijg je automatisch bericht. Jij en de gastdocent maken dan een afspraak over datum en tijdstip van de gastles. En ook of de gastles live is, of online.

Ik heb al een afspraak met een gastdocent, wat moet ik doen?

Jij als leerkracht hoeft dan niets te doen. Jouw gastdocent meldt de gastles aan, en geeft ook enkele gegevens van de school. Jij krijgt automatisch bericht als de gastdocent de gastles registreert. Samen maken jullie een afspraak over datum en tijdstip van de gastles. En ook of de gastles live is, of online.

Hoe gaat een online gastles?

 • De gastdocent en de leerkracht spreken een datum en tijd af voor de online gastles.
 • De gastdocent komt dan niet in de klas, maar is wel online aanwezig!
 • Hoe dat werkt? Op het afgesproken tijdstip leggen jullie online contact. Bijvoorbeeld via MS Teams of Zoom. Dat spreken jullie samen af.
 • Bij de start van je gastles ziet je klas de gastdocent op het digibord. Tijd voor een leuk gesprek over (omgaan met) geld!
 • Na het gesprek met de klas logt de gastdocent uit.
 • Daarna speel jij met de klas de online Cash Quiz op het digibord.
 • Je krijgt van ons ter voorbereiding informatie én de oefenlink naar de Cash Quiz.

Waarom zijn de gastlessen zowel live als online?

In 2021 gaven alle bankmedewerkers vanwege corona alleen online gastlessen. Met de bankmedewerker in een online gastrol, aan het begin van de Cash Quiz. De leerkracht speelde daarna de Cash Quiz met de klas.

Voor de klas staan is natuurlijk superleuk! Maar voor veel gastdocenten was een online gastles ook een voordeel. Je kunt makkelijk meerdere lessen geven. Ook aan scholen aan de andere kant van het land. Voor scholen is een online gastles soms makkelijker in te passen in hun programma.

Kortom: daarom gaat Bank voor de klas in 2022 door met live en online gastlessen. Aan jou en de gastdocent de keuze. We houden er ook rekening mee dat corona in het voorjaar van 2022 nog niet voorbij is. Ook dan is het goed als er online lessen zijn, zodat zo veel mogelijk kinderen kunnen leren over verstandig omgaan met geld.

Hoe gaat een live gastles?

 • De gastdocent en leerkracht spreken een datum en tijd af voor de gastles. Jij hoeft niks voor te bereiden.
 • Op het afgesproken tijdstip geeft de gastdocent de gastles in jouw klas. Jij als leerkracht kunt aanwezig zijn, maar het hoeft niet.
 • Bij de start van de les introduceert de gastdocent zichzelf. Tijd voor een leuk gesprek over (omgaan met) geld met de klas!
 • Daarna speelt de gastdocent met de kinderen de Cash Quiz (op het digibord). Dat is een online quiz op bankvoordeklas.nl.
 • Na het spelen van de Cash Quiz is de gastles klaar

Hoe lang duurt een gastles?

Een live gastles – de gastdocent speelt de Cash Quiz met de klas - duurt ongeveer 60 a 90 minuten. Een online gastles (dus de online aanwezigheid van de gastdocent) duurt ongeveer 20 a 30 minuten. De quiz spelen duurt ca 40 a 60 minuten.

Wat is de Cash Quiz 2022?

Een leuke en leerzame online quiz voor op het digibord. Met 10 leuke vragen en filmpjes, over verstandig omgaan met geld. De klas speelt in teams tegen elkaar en beantwoordt vragen. Het winnende team dingt mee naar een leuke prijs als hun score wordt opgestuurd. De quiz is voor groep 6, 7 en 8 – met voor elk niveau eigen vragen. De vragen zijn ontwikkeld i.s.m. Uitgeverij Zwijsen en gebaseerd op leerdoelen van NIBUD.

Wanneer komt de Cash Quiz 2022 online?

Op maandag 28 maart 2022 (live om 8:00 uur)

Welke klas wint landelijk de Cash Quiz?

De Cash Quiz wordt gespeeld in de klas: een team is de winnaar. Maar de klas als geheel kan meedingen naar de landelijke Cash Quiz prijs. Dat werkt zo: aan het einde kan het resultaat (puntenaantal) van de Cash Quiz worden verstuurd naar Bank voor de klas. Team Bank voor de klas kijkt in juni welke geregistreerde Cash Quiz het meeste aantal punten heeft gescoord. Die klas wint een prijs voor de hele school (een educatieve aanschaf of uitje, in overleg met Bank voor de klas). Team Bank voor de klas neemt half juni contact op met de winnende klas!

Wie organiseert Bank voor de klas?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert Bank voor de klas. Dat doen we namens de deelnemende Nederlandse banken. Verschillende banken en organisaties verzorgen de gastlessen. Kijk voor het overzicht op de partnerpagina.

Wat is de Week van het geld?

De Week van het geld is een jaarlijks initiatief van Wijzer in geldzaken, het platform van het ministerie van Financiën waarin wetenschap, onderwijs, voorlichting en consumentenorganisaties hun krachten bundelen voor financiële fitheid in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Banken is partner van Wijzer in geldzaken. De opening van de Week van het geld 2022 (28 maart) is ook de feestelijke kick off van Bank voor de klas.

Wanneer is de Week van het geld 2022?

Van 28 maart tot en met 1 april 2022.

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De NVB hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het privacy statement geeft de NVB heldere en transparante informatie over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is dezelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy

Waarom organiseert de NVB Bank voor de klas?

Het wordt steeds belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd.