Menu Sluiten
Menu Gastdocenten Sluiten
Menu Scholen
Menu Leerlingen Sluiten
Menu Over Bank voor de klas Sluiten
Menu Lesmateriaal Sluiten

FAQ

Gaat Bank voor de klas door tijdens de Week van het geld 2021?

Ja! De gastlessen Bank voor de klas in de Week van het geld gaan dóór. Maar wel anders dan anders. Niet de gastdocent, maar de leerkracht speelt de Cash Quiz met de klas. Met de bankmedewerker in een superleuke online gastrol, aan het begin van de Cash Quiz. Ook worden de lessen niet alleen tijdens de Week van het geld gegeven, maar ook daarna.

Waarom wordt Bank voor de klas aangepast dit jaar?

Vanwege corona en de impact van de maatregelen op het onderwijs, leerkrachten en kinderen, hebben deelnemende banken besloten om deze editie van Bank voor de klas aan te passen. Ook is besloten dat het vanwege corona niet veilig en verantwoord is als bankmedewerkers dit voorjaar de klassen ingaan voor een gastles.

Hoe gaat Bank voor de klas 2021 eruitzien?

De gastlessen worden dit jaar niet uitsluitend in de Week van het geld gegeven. Maar verspreid over het hele schooljaar, met de Week van het geld als kick off. De periode waarover gastlessen met de Cash Quiz 2021 gegeven worden, is vanaf 22 maart tot en met 11 juni 2021. Dat geeft scholen, leerkrachten en gastdocenten meer ruimte om een goed tijdstip te vinden voor een gastles.

Daarnaast staat dit jaar de gastdocent niet live voor de klas. Het is de leerkracht die de Cash Quiz speelt met de klas. Maar: met een belangrijke online gastrol voor de bankmedewerker, aan het begin van de gastles,. De gastdocent kan met de leerkracht en klas in gesprek over verstandig omgaan met geld.

Staat de gastdocent ‘live’ voor de klas?

Nee, helaas niet. Banken hebben besloten dat het niet verantwoord is als gastdocenten de klassen ingaan. Bank voor de klas gaat helemaal online. Ook de gastdocent gaat online. Dat is veiliger voor iedereen.

Wat is de bijdrage van de gastdocent aan Bank voor de klas 2021?

De gastdocent heeft een superbelangrijke rol! We vragen jou namelijk om contact op te nemen met de school waar je in 2020 een gastles zou hebben gegeven. En om een nieuwe afspraak te maken voor een gastles. Jij bent aanwezig tijdens de gastles. Online, via Teams of Zoom. Jouw Zo kan je een leuk gesprek voeren met de leerkracht en de klas over (verstandig) omgaan met geld. En de klas meer vertellen wat een bank zoal doet.

Wie geeft de les met de Cash Quiz 2021?

De leerkracht zelf. Hij of zij speel de online Cash Quiz met de klas. Op het Digibord. Met de bankmedewerker in een superleuke online gastrol, aan het begin van de Cash Quiz.

Hoe ziet de online Cash Quiz er dit jaar in grote lijnen uit?

 • De online Cash Quiz 2021 komt op maandag 22 maart om 8.00 uur beschikbaar op bankvoordeklas.nl. Een quiz met 10 leuke vragen, net als altijd. Voor groep 6, 7 en 8.
 • Nieuw is dat de leerkracht vóórdat de quiz begint, online contact legt de gastdocent. Bijvoorbeeld via MS Teams of Zoom. Dat spreken jullie samen af.
 • De gastdocent kan dan online met de kinderen en leerkracht in gesprek gaan. Bijvoorbeeld hoe het is om bij een bank te werken.
 • Van Bank voor de klas krijgt de gastdocent (uiterlijk een week voor de Week van het geld) een handleiding, tips & tools hiervoor.

Kan de leerkracht de Cash Quiz ook geven zonder de gastdocent?

Ja, dat kan. We maken de online Cash Quiz zo, dat de leerkracht kan kiezen. Of de quiz starten met een online gesprekje met de gastdocent. Of de quiz meteen spelen, zonder gesprek met de gastdocent. De gastdocent en leerkracht krijgen van Bank voor de klas wat tips & tricks voor dat online gesprek.

Is het spelpakket Cash Quiz nodig voor de gastles?

Nee, dat kan maar het hoeft niet. De leerkracht kan de les ook geven met alternatieve materialen.

Hoe zit het in 2021 met het spelpakket Cash Quiz?

Tot nu toe werd de online Cash Quiz ondersteund door het spelpakket Cash Quiz. Met daarin onder andere de gadgets, prijzen voor het winnende team, spelbordjes en stiften. In 2021 spelen we de Cash Quiz editie 2020. Dat kan met ondersteuning van het spelpakket Cash Quiz 2020. Maar: een spelpakket is niet noodzakelijk voor je gastles! Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning indien nodig en informeert gastdocenten tijdig.

Lees hieronder wat voor jou geldt:

 • Registreerde je een gastles voor vorig jaar - 2020? Dan kreeg je per gastles een Cash Quiz 2020 spelpakket toegestuurd. Dat kun jij (of de leerkracht) gebruiken voor 2021.
 • Registreer je een gastles voor dit jaar - 2021? Dan kun je aangeven of je een Cash Quiz pakket wilt ontvangen. We maken de voorraad spelpakketten van 2020 op, maar maakten geen nieuwe.
 • Ontvang je géén Cash Quiz pakket voor je gastles van 2021? Geen probleem. Team Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning voor de gastles die de leerkracht geeft. We informeren je daar natuurlijk tijdig over.

Zit er een foutje in het papieren vragenboekje van de Cash Quiz?

Ja, er zit helaas een foutje in. Vraag 1 van de blauwe vragen (groep 8) heeft verkeerde antwoordmogelijkheden. De antwoordmogelijkheden op het digibord zijn wel goed!

Dit is het goede antwoord bij Blauwe Vraag 1:

3 biljetten en 6 munten. (De goede toelichting luidt: 3 biljetten: € 20,00 + € 10,00 + € 5,00. 6 munten: € 2,00 + € 2,00 + € 0,50 + € 0,20 + € 0,10 + € 0,05)

Wanneer komt de Cash Quiz 2021 online?

Op maandag 22 maart 2021. (live om 8:00 uur) Maar ben jij gastdocent? Dan krijg je ongeveer een week eerder een mailtje met een tijdelijke link om de Cash Quiz 2021 te kunnen bekijken. Ook staat in de mail informatie ter voorbereiding op je gastles. We beloven dat het leerzaam en heel leuk wordt!

Wat is de Sing-a-song-challenge en vanaf wanneer meedoen?

Vanaf maandag 22 maart 2021 kunnen kinderen die een gastles hebben gehad, meedoen met de online Sing-a-song-challenge. Ze maken dan een filmpje waarin ze het liedje ‘Spaarplan’ van Yes-R zingen en kunnen dat filmpje insturen naar Bank voor de klas. Ze maken kans op een meet & greet met Yes-R en een gastles met hem. Vanaf 22 maart staat op bankvoordeklas.nl een pagina met onder andere de voorwaarden en de karaokeversie van ‘Spaarplan’. Het filmpje insturen voor de challenge kan vanaf 22 maart tot en met 11 juni 2021.

Wanneer wordt mijn Cash Quiz pakket verzonden?

Je Cash Quiz-pakket wordt uiterlijk 1 week voorafgaand aan de gastles verzonden. Let wel op dat de pakketten wekelijks verzonden worden (op woensdag). Registreer je een gastles voor morgen is het dus mogelijk dat je het pakket niet op tijd ontvangt. Voor de pakketten geldt: zo lang de voorraad strekt.

Wanneer wordt mijn Cash Quiz-pakket geleverd?

Tot nu toe werd de online Cash Quiz ondersteund door het spelpakket Cash Quiz. Per gastles ontving de gastdocent 1 spelpakket Cash Quiz.

In 2021 spelen we de (aangepaste versie van de) Cash Quiz 2020. Dat kan met ondersteuning van het spelpakket Cash Quiz 2020. Maar: een spelpakket is niet noodzakelijk voor je gastles in 2021!

Registreer je een nieuwe gastles voor dit jaar - 2021?

 • Dan kan het zijn dat je een Cash Quiz pakket ontvangt (uiterlijk 1 week voor de Week van het geld). We maken de voorraad spelpakketten van 2020 op, maar maakten geen nieuwe.
 • Pakketten op? Team Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning voor het spelpakket. We informeren je daar natuurlijk tijdig over.

Over de levering van het spelpakket

 • Krijg je een Cash Quiz pakket, dan wordt dat uiterlijk 1 week voor je gastles geleverd.
 • Via je persoonlijke pagina Mijn Bank voor de klas zie je wanneer je pakket(ten) worden afgeleverd op het door jou opgegeven adres.

Welke klas wint landelijk de Cash Quiz?

De Cash Quiz speel je in de klas: een team is de winnaar. Maar de klas als geheel kan meedingen naar de landelijke Cash Quiz prijs. Dat werkt zo: aan het einde kan de leerkracht het resultaat (puntenaantal) van de Cash Quiz registreren. Team Bank voor de klas kijkt in juni welke geregistreerde Cash Quiz het meeste aantal punten heeft gescoord. Die klas wint een prijs voor de hele school (een educatieve aanschaf of uitje, in overleg met Bank voor de klas). Team Bank voor de klas neemt half juni contact op met de winnende klas!

Wat zit er in het Cash Quiz pakket?

 • 1 welkomstbrief voor jou als gastdocent.
 • 1 handleiding: daarin staat hoe het spel werkt en hoe je je kunt voorbereiden.
 • 1 vragenboekje: met daarin alle vragen, voor zowel groep 6, 7 als 8 en de extra vragen die je kunt stellen bij gelijkspel.
 • 8 antwoordbordjes: daar schrijft elk team hun antwoord op.
 • 8 stiften: daarmee kunnen de teams hun antwoord op et antwoordbordje schrijven
 • 8 zwarte wissertjes: daarmee kunnen de teams hun antwoorden verwijderen van hun antwoordbordje.
 • 5 gummen in de vorm van een bankbiljet: de prijs voor de kinderen van het winnende team.
 • gadgets om uit te delen aan je klas

Wat is Bank voor de klas?

In het kader van financiële educatie organiseren de Nederlandse banken een gastlesprogramma voor het basisonderwijs: Bank voor de klas. Enthousiaste bankmedewerkers geven gastlessen aan basisscholieren uit de groepen 6 tot en met 8. Tijdens de gastles leren zij van alles over verstandig omgaan met geld.

Wie organiseert Bank voor de klas?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert Bank voor de klas namens de Nederlandse banken. Verschillende banken en organisaties verzorgen de gastlessen. Kijk voor het overzicht op de partnerpagina.

Waarom organiseert de NVB Bank voor de klas?

Het wordt steeds belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Daarom hebben de Nederlandse banken het programma Bank voor de klas ontwikkeld.

Wanneer vindt de Week van het geld 2021 plaats?

De Week van het geld 2021 is van 22 tot en met 26 maart 2021.

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het Privacy Statement geeft de NVB heldere en transparante informatie geven over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is hetzelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy