Menu Sluiten
Menu Gastdocenten Sluiten
Menu Scholen
Menu Leerlingen Sluiten
Menu Over Bank voor de klas Sluiten
Menu Lesmateriaal Sluiten

FAQ

Gaat Bank voor de klas door tijdens de Week van het geld 2021?

Ja! De gastlessen Bank voor de klas in de Week van het geld gaan dóór. Maar wel anders dan anders. Niet de gastdocent, maar de leerkracht speelt de Cash Quiz met de klas. Met de bankmedewerker in een superleuke online gastrol, aan het begin van de Cash Quiz. Ook worden de lessen niet alleen tijdens de Week van het geld gegeven, maar ook daarna.

Waarom wordt Bank voor de klas aangepast dit jaar?

Vanwege corona en de impact van de maatregelen op het onderwijs, leerkrachten en kinderen, hebben deelnemende banken besloten om deze editie van Bank voor de klas aan te passen. Ook is besloten dat het vanwege corona niet veilig en verantwoord is als bankmedewerkers dit voorjaar de klassen ingaan voor een gastles.

Hoe gaat Bank voor de klas 2021 eruitzien?

De gastlessen worden dit jaar niet uitsluitend in de Week van het geld gegeven. Maar verspreid over het hele schooljaar, met de Week van het geld als kick off. De periode waarover gastlessen met de Cash Quiz 2021 gegeven worden, is vanaf 22 maart tot en met 11 juni 2021. Dat geeft scholen, leerkrachten en gastdocenten meer ruimte om een goed tijdstip te vinden voor een gastles.

Daarnaast staat dit jaar de gastdocent niet live voor de klas. Het is de leerkracht die de Cash Quiz speelt met de klas. Maar: met een belangrijke online gastrol voor de bankmedewerker, aan het begin van de gastles,. De gastdocent kan met de leerkracht en klas in gesprek over verstandig omgaan met geld.

Staat de gastdocent ‘live’ voor de klas?

Nee, helaas niet. Banken hebben besloten dat het niet verantwoord is als gastdocenten de klassen ingaan. Bank voor de klas gaat helemaal online. Ook de gastdocent gaat online. Dat is veiliger voor iedereen.

Wat is de bijdrage van de gastdocent aan Bank voor de klas 2021?

De gastdocent heeft een superbelangrijke rol! We vragen jou namelijk om contact op te nemen met de school waar je in 2020 een gastles zou hebben gegeven. En om een nieuwe afspraak te maken voor een gastles. Jij bent aanwezig tijdens de gastles. Online, via Teams of Zoom. Jouw Zo kan je een leuk gesprek voeren met de leerkracht en de klas over (verstandig) omgaan met geld. En de klas meer vertellen wat een bank zoal doet.

Wie geeft de les met de Cash Quiz 2021?

De leerkracht zelf. Hij of zij speel de online Cash Quiz met de klas. Op het Digibord. Met de bankmedewerker in een superleuke online gastrol, aan het begin van de Cash Quiz.

Hoe ziet de online Cash Quiz er dit jaar in grote lijnen uit?

 • De online Cash Quiz 2021 komt op maandag 22 maart om 8.00 uur beschikbaar op bankvoordeklas.nl. Een quiz met 10 leuke vragen, net als altijd. Voor groep 6, 7 en 8.
 • Nieuw is dat de leerkracht vóórdat de quiz begint, online contact legt de gastdocent. Bijvoorbeeld via MS Teams of Zoom. Dat spreken jullie samen af.
 • De gastdocent kan dan online met de kinderen en leerkracht in gesprek gaan. Bijvoorbeeld hoe het is om bij een bank te werken.
 • Van Bank voor de klas krijgt de gastdocent (uiterlijk een week voor de Week van het geld) een handleiding, tips & tools hiervoor.

Kan de leerkracht de Cash Quiz ook geven zonder de gastdocent?

Ja, dat kan. We maken de online Cash Quiz zo, dat de leerkracht kan kiezen. Of de quiz starten met een online gesprekje met de gastdocent. Of de quiz meteen spelen, zonder gesprek met de gastdocent. De gastdocent en leerkracht krijgen van Bank voor de klas wat tips & tricks voor dat online gesprek.

Wat kan ik als gastdocent doen voor een gastles in 2021?

 • Had je in 2020 een gastles geregistreerd? En wil je die geven in 2021?
 • Maak een afspraak met de school/leerkracht waar je in 2020 een afspraak mee had.
 • Op Mijn Bank voor de klas - je persoonlijke portal op bankvoordeklas.nl - zie je de contactgegevens van de school.
 • Spreek een dag en tijdstip af voor de online gastles met de Cash Quiz 2021. De Cash Quiz staat vanaf maandag 22 maart om 9.00 uur online op bankvoordeklas.nl
 • Plan je afspraak dus in de periode vanaf 22 maart t/m 11 juni 2021. Afspraak gemaakt? Op dat tijdstip speelt de leerkracht de Cash Quiz met de klas. En jij zit achter de computer klaar om de klas te laten kennismaken met een echte bankmedewerker!

Wat als je een nieuwe les wilt registeren? Dus met een school of klas die in 2020 niet meedeed?

Dan graag die gastles registeren op bankvoordeklas.nl Je ontvangt dan alle informatie over de vervolgstappen.

Wat moet je doen als je GEEN gastles(sen) wilt geven in 2021?

Verwijder dan je gastles(sen) uit Mijn Bank voor de klas. Heb je het spelpakket nog in huis? Overleg met de school/leerkracht of je het mag langsbrengen. Dan kan de leerkracht zelf het spelpakket gebruiken bij het spelen van de online quiz. Er zitten ook leuke gadgets in die de leerkracht kan uitdelen aan de kinderen!

Je verzette een gastles van 2020 naar 2021. Moet je die gegevens aanpassen in Mijn Bank voor de klas?

Nee, dat hoeft niet. Het belangrijkste is dat jouw gastles in 2021 wordt gespeeld. Dus dat zo veel mogelijk kinderen leren om verstandig om te gaan met geld.

Wat kun je doen met het spelpakket Cash Quiz 2020 als je dat nog in huis hebt

Overleg met de school/leerkracht of je het lespakket mag langsbrengen. Dan kan de leerkracht zelf het spelpakket gebruiken bij het spelen van de online quiz. Er zitten ook leuke gadgets in die de leerkracht kan uitdelen aan de kinderen!

Wat als je je spelpakket Cash Quiz hebt teruggestuurd naar Bank voor de klas?

Dan hebben we je gastles(en) uit het systeem verwijderd.

Kun je het Cash Quiz spelpakket niet langsbrengen bij een school?

Bewaar het dan voor een volgende gastles in de toekomst die wel live gegeven kan worden als corona eindelijk onder controle is.

Is het spelpakket Cash Quiz nodig voor de gastles?

Nee, dat kan maar het hoeft niet. De leerkracht kan de les ook geven met alternatieve materialen.

Wat moet ik als gastdocent doen met mijn Cash Quiz spelpakket?

Heb je een gastles afgesproken voor 2021 met een leerkracht? Dan kun je het spelpakket naar de school brengen. De leerkracht kan het spelpakket dan gebruiken om de les mee te geven. Maar het hoeft niet. De leerkracht kan de les ook geven met alternatieve materialen.

Hoe zit het in 2021 met het spelpakket Cash Quiz?

Tot nu toe werd de online Cash Quiz ondersteund door het spelpakket Cash Quiz. Met daarin onder andere de gadgets, prijzen voor het winnende team, spelbordjes en stiften. In 2021 spelen we de Cash Quiz editie 2020. Dat kan met ondersteuning van het spelpakket Cash Quiz 2020. Maar: een spelpakket is niet noodzakelijk voor je gastles! Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning indien nodig en informeert gastdocenten tijdig.

Lees hieronder wat voor jou geldt:

 • Registreerde je een gastles voor vorig jaar - 2020? Dan kreeg je per gastles een Cash Quiz 2020 spelpakket toegestuurd. Dat kun jij (of de leerkracht) gebruiken voor 2021.
 • Registreer je een gastles voor dit jaar - 2021? Dan kun je aangeven of je een Cash Quiz pakket wilt ontvangen. We maken de voorraad spelpakketten van 2020 op, maar maakten geen nieuwe.
 • Ontvang je géén Cash Quiz pakket voor je gastles van 2021? Geen probleem. Team Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning voor de gastles die de leerkracht geeft. We informeren je daar natuurlijk tijdig over.

Lukt het je niet om je gastles te registreren?

Neem contact op met je bankcoördinator of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe gaat het aanmelden van een nieuwe gastles in 2021?


 1. Heb je al een afspraak met een school gemaakt om een gastles te geven? Dan kies je in ons registratiesysteem voor 'Ik heb zelf een school'. Heb je nog geen school? Dan kies je 'Ik zoek nog een school'. Je ziet dan een lijst met scholen die nog een gastdocent zoeken.
 2. Heb je een (of meer) groep(en) gekozen? Dan ontvang je - als je dat hebt aangegeven - per groep je 1 lespakket Cash Quiz met daarin 30 gadgets. Heeft je klas meer dan 30 leerlingen, dan kun je extra gadgets opvragen bij je bankcoördinator.
 3. Uiterlijk een week voor je gastles ontvang je dit lespakket op het door jou opgegeven adres (mits je dit aangegeven hebt tijdens je registratie). Het lespakket is niet zwaarder dan 2 kilo en de doos heeft een handvat, zodat je het makkelijk mee kunt nemen.
 4. Zijn de lespakketten op, dan ontvang je alternatieve ondersteuning voor je gastles. We informeren je daar tijdig over.
 5. Na je aanmelding ontvangen de school en jijzelf (en eventueel je collega met wie je de les geeft) een mail dat jij daar een gastles gaat geven. Het tijdstip van de gastles moet je zelf met de school afstemmen.

Persoonlijke code voor de Cash Quiz

 • Heb je een gastles geregistreerd? Dan ontvang je van ons een bevestigingsmail. Daarin staat je persoonlijke code. Gebruik je persoonlijke code (in combinatie met je e-mailadres) om je gastlessen te kunnen inzien, je aangevraagde pakketten te kunnen volgen en om toegang te krijgen tot de cashquiz. Log hier in voor Mijn bank voor de klas
 • Gebruik je persoonlijke code ook tijdens je gastles: log je in met je persoonlijke code op de online Cash Quiz? Dan worden de scores, jouw gegevens en die van de school automatisch verzonden na afloop. Jouw klas dingt dan mee naar de landelijke Cash Quiz prijs
 • Persoonlijke code vergeten tijdens je les? Geen probleem: je kunt je gastles gewoon geven door op 'Speel de CashQuiz met je e-mailadres' te klikken. Je moet daarna zelf de gegevens invullen en opsturen. Dat gebeurt dan niet automatisch.
 • Persoonlijke code helemaal kwijt? Vraag hier een nieuwe persoonlijke code aan.

Wanneer komt de Cash Quiz 2021 online?

Op maandag 22 maart 2021. (live om 8:00 uur) Maar ben jij gastdocent? Dan krijg je ongeveer een week eerder een mailtje met een tijdelijke link om de Cash Quiz 2021 te kunnen bekijken. Ook staat in de mail informatie ter voorbereiding op je gastles. We beloven dat het leerzaam en heel leuk wordt!

Wat kan ik als gastdocent doen in de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas?

 • Je geregistreerde gastlessen bekijken
 • Een pakket bestellen (als je die nog niet had).
 • Zien op welk adres je Cash Quiz pakket wordt afgeleverd.
 • De verzending van je Cash Quiz pakket(ten) volgen, klik op Track levering online
 • Een vraag stellen aan support, bijvoorbeeld om je gastles te verwijderen. Of om gegevens te veranderen. Klik op Support

Wanneer wordt mijn Cash Quiz pakket verzonden?

Je Cash Quiz-pakket wordt uiterlijk 1 week voorafgaand aan de gastles verzonden. Let wel op dat de pakketten wekelijks verzonden worden (op woensdag). Registreer je een gastles voor morgen is het dus mogelijk dat je het pakket niet op tijd ontvangt. Voor de pakketten geldt: zo lang de voorraad strekt.

Wanneer wordt mijn Cash Quiz-pakket geleverd?

Tot nu toe werd de online Cash Quiz ondersteund door het spelpakket Cash Quiz. Per gastles ontving de gastdocent 1 spelpakket Cash Quiz.

In 2021 spelen we de (aangepaste versie van de) Cash Quiz 2020. Dat kan met ondersteuning van het spelpakket Cash Quiz 2020. Maar: een spelpakket is niet noodzakelijk voor je gastles in 2021!

Registreer je een nieuwe gastles voor dit jaar - 2021?

 • Dan kan het zijn dat je een Cash Quiz pakket ontvangt (uiterlijk 1 week voor de Week van het geld). We maken de voorraad spelpakketten van 2020 op, maar maakten geen nieuwe.
 • Pakketten op? Team Bank voor de klas zorgt voor alternatieve ondersteuning voor het spelpakket. We informeren je daar natuurlijk tijdig over.

Over de levering van het spelpakket

 • Krijg je een Cash Quiz pakket, dan wordt dat uiterlijk 1 week voor je gastles geleverd.
 • Via je persoonlijke pagina Mijn Bank voor de klas zie je wanneer je pakket(ten) worden afgeleverd op het door jou opgegeven adres.

Wat zit er in het Cash Quiz pakket?

 • 1 welkomstbrief voor jou als gastdocent.
 • 1 handleiding: daarin staat hoe het spel werkt en hoe je je kunt voorbereiden.
 • 1 vragenboekje: met daarin alle vragen, voor zowel groep 6, 7 als 8 en de extra vragen die je kunt stellen bij gelijkspel.
 • 8 antwoordbordjes: daar schrijft elk team hun antwoord op.
 • 8 stiften: daarmee kunnen de teams hun antwoord op et antwoordbordje schrijven
 • 8 zwarte wissertjes: daarmee kunnen de teams hun antwoorden verwijderen van hun antwoordbordje.
 • 5 gummen in de vorm van een bankbiljet: de prijs voor de kinderen van het winnende team.
 • gadgets om uit te delen aan je klas

Wat is Bank voor de klas?

In het kader van financiële educatie organiseren de Nederlandse banken een gastlesprogramma voor het basisonderwijs: Bank voor de klas. Enthousiaste bankmedewerkers geven gastlessen aan basisscholieren uit de groepen 6 tot en met 8. Tijdens de gastles leren zij van alles over verstandig omgaan met geld.

Wie organiseert Bank voor de klas?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert Bank voor de klas namens de Nederlandse banken. Verschillende banken en organisaties verzorgen de gastlessen. Kijk voor het overzicht op de partnerpagina.

Waarom organiseert de NVB Bank voor de klas?

Het wordt steeds belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Daarom hebben de Nederlandse banken het programma Bank voor de klas ontwikkeld.

Wanneer vindt de Week van het geld 2021 plaats?

De Week van het geld 2021 is van 22 tot en met 26 maart 2021.

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het Privacy Statement geeft de NVB heldere en transparante informatie geven over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is hetzelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy