Menu Sluiten
Menu Gastdocenten Sluiten
Menu Scholen
Menu Leerlingen Sluiten
Menu Over Bank voor de klas Sluiten
Menu Lesmateriaal Sluiten

FAQ

Hoe wordt Bank voor de klas editie 2022?

In het kort:

 • De gastlessen Bank voor de klas gaan dóór. Ook als er beperkende (corona)maatregelen gelden vanuit de overheid.
 • De Week van het geld 2022 (28 maart t/m 1 april) is de feestelijke kick off van Bank voor de klas.
 • Een gastles geven kan vanaf de Week van het geld 2022 tot en met 17 juni 2022.
 • Een gastles geven kan live - in de klas - of online. Je keuze maak je vanaf januari 2022. Je keuze hangt af van je eigen voorkeur, die van de school en van eventuele coronamaatregelen.
 • Je gastles(sen) registreren kan nu al! Vanaf november 2021 tot mei 2022, op bankvoordeklas.nl

Waarom biedt Bank voor de klas zowel live als online gastlessen?

In 2021 gaven alle bankmedewerkers vanwege corona alleen online gastlessen. Met de bankmedewerker in een online gastrol, aan het begin van de Cash Quiz. De leerkracht speelde daarna de Cash Quiz met de klas.

Voor de klas staan is natuurlijk superleuk! Maar voor veel gastdocenten was een online gastles ook een voordeel. Je kunt makkelijk meerdere lessen geven. Ook aan scholen aan de andere kant van het land. Voor scholen is een online gastles soms makkelijker in te passen in hun programma.

Kortom: daarom gaat Bank voor de klas in 2022 door met een flexibel aanbod. Met live en online gastlessen. Aan jou en de school de keuze! We houden er ook rekening mee dat corona in het voorjaar van 2022 nog niet voorbij is. Ook dan is het goed als er online lessen zijn, zodat zo veel mogelijk kinderen kunnen leren over verstandig omgaan met geld.

Kies je nu al of je een online of live gastles geeft?

 • Nee, dat hoeft nu nog niet. Je kunt nu al wel je gastles registeren op bankvoordeklas.nl. Jij en de leerkracht krijgen dan een e-mail met de bevestiging van de gastles.
 • Pas vanaf januari spreek je met de school datum en tijdstip van de gastles af. En of jouw gastles online is, of live voor de klas.

Moet je een school hebben om een gastles te kunnen geven?

Nee, dat is niet nodig. Registreer je je als gastdocent, dan kun je kiezen uit een lijst met scholen die een gastdocent zoeken. Jij bent dus altijd van harte welkom als gastdocent! Heb je al wel een school, dan kun je die opgeven bij de registratie van je gastles op bankvoordeklas.nl.

Hoe geef je je op voor een gastles?

 1. Ga naar het registratiesysteem op bankvoordeklas.nl.
 2. Log in met het e-mailadres van je bank. Je krijgt op dat e-mailadres een e-mail met een cijfercode. Die gebruik je eenmalig om in te loggen.
 3. Vul je persoonlijke gegevens in en de gegevens van je gastles.
 4. Heb je al een afspraak met een school gemaakt om een gastles te geven? Dan kies je in ons registratiesysteem voor 'Ik heb zelf een school'.
 5. Heb je nog geen school? Dan kies je 'Ik zoek nog een school'. Je ziet dan een lijst met scholen die nog een gastdocent zoeken.
 6. Na je aanmelding ontvangen de school en jijzelf (en eventueel je collega met wie je de les geeft) een mail dat jij daar een gastles gaat geven.
 7. Datum en tijdstip van de gastles moet je zelf met de school afstemmen. Vanaf januari bepalen jullie samen of je gastles online is, of live.

Waar kan ik terecht met vragen?

 • Lukt het je niet een gastles te registreren? Neem contact op met je bankcoördinator (intranet). Of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Met andere vragen kunt je terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verstuurt Bank voor de klas nog Cash Quiz spelpakketten?

Nee, we versturen we geen Cash Quiz spelpakketten meer. Voor de live gastlessen kan de gastdocent iets nieuws aanvragen: een toolkit. Die bevat een cadeautje voor de klas en bordjes en stiften voor de teams. De toolkit aanvragen kan vanaf januari 2022, via de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas. De gastles kan ook prima worden gespeeld zonder toolkit.

Bank voor de klas vindt duurzaamheid belangrijk. De toolkit is kleiner en duurzamer dan het grote Cash Quiz spelpakket. Heb je nog een Cash Quiz spelpakket in je bezit? Dan kun je die gebruiken voor je gastles in 2022.

Wat zit er in de toolkit voor de live gastles?

Nieuw dit jaar is de toolkit. Die komt in plaats van het Cash Quiz spelpakket. Leuk als je een toolkit meeneemt naar je live gastles. Maar: ook zonder kun je prima de Cash Quiz spelen met de klas! In de toolkit zit:

 • 1 cadeautje voor de klas.
 • 8 antwoordbordjes: daar schrijft elk team hun antwoord op.
 • 8 stiften: daarmee kunnen de teams hun antwoord op het antwoordbordje schrijven.

Hoe ziet een online gastles er in grote lijnen uit?

 • De gastdocent en school spreken een datum en tijd af voor de online gastles. Jij bent niet aanwezig in de klas, maar wel online!
 • Hoe dat werkt? Op het afgesproken tijdstip leggen jij en de leerkracht online contact. Bijvoorbeeld via MS Teams of Zoom. Dat spreken jullie samen af.
 • Bij de start van je gastles zien de klas en leerkracht jou online. Je vertelt bijvoorbeeld wie je bent, waarom je hier bent en hoe het is om bij een bank te werken.
 • Van Bank voor de klas krijgt de gastdocent (uiterlijk een week voor de Week van het geld) een handleiding, tips & tools hiervoor. Ook kan de klas het filmpje ‘Hoe werkt een bank’ vooraf bekijken.
 • Na het gesprek met de klas log je uit. Daarna speelt de leerkracht met de klas de Cash Quiz.
 • Jouw online gastles duurt ongeveer 20 a 30 minuten.

Hoe ziet een live gastles er in grote lijnen uit?

 • De gastdocent en school spreken een datum en tijd af voor de gastles.
 • Op het afgesproken tijdstip geef jij je gastles in de klas. De leerkracht is meestal aanwezig, maar soms niet.
 • Bij de start van je les vertel je wie je bent, waarom je hier bent en bijvoorbeeld hoe het is om bij een bank te werken.
 • Daarna speel je met de kinderen de Cash Quiz (op het digibord). Dat is een online quiz op bankvoordeklas.nl.
 • Van Bank voor de klas krijg je (uiterlijk een week voor de Week van het geld) een handleiding, tips & tools hiervoor.
 • Na het spelen van de Cash Quiz is je gastles klaar. Jouw live gastles duurt ongeveer 60 a 90 minuten.

Wat is de Cash Quiz 2022?

De Cash Quiz is een spel, speciaal gemaakt voor Bank voor de klas. Een online quiz, die wordt gespeeld op het digibord van de klas. Met 10 leuke vragen en filmpjes. De quiz is voor groep 6, 7 en 8 – voor elk niveau eigen vragen over verstandig omgaan met geld. De klas speelt in teams tegen elkaar. Het winnende team dingt mee naar een leuke prijs als hun score wordt opgestuurd.

Wanneer komt de Cash Quiz 2022 online?

Op maandag 28 maart 2022 (live om 8:00 uur). Als gastdocent krijg jij natuurlijk een preview. Een week voor de Week van het geld krijg je een e-mail. Met daarin een (tijdelijke) link om de Cash Quiz 2022 te kunnen bekijken. Ook staat in de mail informatie ter voorbereiding op je gastles. We beloven dat het leerzaam en heel leuk wordt!

Wat kan ik als gastdocent doen in de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas?

 • Je geregistreerde gastlessen bekijken en aanpassen
 • Een vraag stellen aan support, bijvoorbeeld om je gastles te verwijderen.

Wat is Bank voor de klas?

In het kader van financiële educatie organiseren de Nederlandse banken een gastlesprogramma voor het basisonderwijs: Bank voor de klas. Enthousiaste bankmedewerkers geven gastlessen aan basisscholieren uit de groepen 6, 7 en 8. Tijdens de gastles leren zij met de Cash Quiz van alles over verstandig omgaan met geld.

Wie organiseert Bank voor de klas?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert Bank voor de klas. Dat doen we namens de deelnemende Nederlandse banken. Verschillende banken en organisaties verzorgen de gastlessen. Kijk voor het overzicht op de partnerpagina.

Wat is de Week van het geld?

De Week van het geld is een jaarlijks initiatief van Wijzer in geldzaken, het platform van het ministerie van Financiën waarin wetenschap, onderwijs, voorlichting en consumentenorganisaties hun krachten bundelen voor financiële fitheid in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Banken is partner van Wijzer in geldzaken. De opening van de Week van het geld 2022 (28 maart) is ook de feestelijke kick off van Bank voor de klas.

Wanneer is de Week van het geld 2022?

Van 28 maart tot en met 1 april 2022.

Waarom organiseert de NVB Bank voor de klas?

Het wordt steeds belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Daarom hebben de Nederlandse banken het programma Bank voor de klas ontwikkeld.

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De NVB hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het privacy statement geeft de NVB heldere en transparante informatie over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is dezelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy