• Week van het geld - 23 t/m 27 maart 2020 - 10e editie

FAQ

Hoe kan ik mijn Cash Quiz terugsturen?

Geef je in 2021 geen gastles(sen)? Maar heb je wel de Cash Quiz in huis? Dan kun je je Cash Quiz terugsturen. Zo werkt het:

 • Klik in Mijn Bank voor de klas gastles aan die je annuleert. Voor elke geannuleerde gastles ontvang je 1 uniek retourlabel.
 • Dat retourlabel staat na ca. 1 week voor je klaar op deze pagina.
 • Je krijgt een e-mail zodra je retourlabel klaar staat.
 • Print het label en plak het op je Cash Quiz pakket.
 • Breng het pakket naar een Post NL punt. Klaar!

Meerdere geannuleerde lessen, dus meerdere Cash Quizzen? Plak op elke Cash Quiz een eigen retourlabel.

Een gastles annuleren terwijl je geen Cash Quiz pakket hebt? Geen probleem. Dan ontvang je geen retourlabel maar wordt je les wel uit het systeem gehaald.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gaat de Week van het geld door van 23-27 maart 2020?

Nee, helaas niet. De Week van het geld (23 t/m 27 maart) wordt afgelast. Het besluit is genomen door het platform Wijzer in geldzaken (WIG), initiatiefnemer van de Week van het geld. Dit vanwege het corona-virus en de extra maatregelen daaromtrent. Alle activiteiten – dus ook de gastlessen Bank voor de klas van alle deelnemende banken - gaan dus niet door in de geplande Week van het geld.

 • De leerkracht(en) van jouw gastles(sen) ontvangen op 12 maart een mail van Team Bank voor de klas dat jouw gastles(sen) niet doorgaan. Je hoeft de school dus niet zelf te informeren, maar het mag natuurlijk wel.
 • Je Cash Quiz pakket hoef je niet terug te sturen; de gastlessen worden hoogstwaarschijnlijk gehouden in een later te bepalen week. Op dit moment gaan we ervan uit dat de Week van het geld later zal plaatsvinden.
 • Zodra de alternatieve datum bekend is, zullen we jou tijdig informeren, zodat je je gastles opnieuw met je school kunt inplannen als je wilt.

Hoe gaat het aanmelden van een gastles?


 1. Heb je al een afspraak met een school gemaakt om een gastles te geven? Dan kies je in ons registratiesysteem voor 'Ik heb zelf een school'. Heb je nog geen school? Dan kies je 'Ik zoek nog een school'. Je ziet dan een lijst met scholen die nog een gastdocent zoeken.
 2. Heb je een (of meer) groep(en) gekozen? Dan ontvang je per groep je 1 lespakket Cash Quiz met daarin 35 gadgets. Heeft je klas meer dan 35 leerlingen, dan kun je extra gadgets opvragen bij je bankcoördinator.
 3. Uiterlijk een week voor je gastles ontvang je dit lesmateriaal op het door jou opgegeven adres. Het lespakket is niet zwaarder dan 2 kilo en de doos heeft een handvat, zodat je het makkelijk mee kunt nemen.
 4. Na je aanmelding ontvangen de school en jijzelf (en eventueel je collega met wie je de les geeft) een mail dat jij daar een gastles gaat geven. Het tijdstip van de gastles moet je zelf met de school afstemmen.

Hoe gaat Bank voor de klas om met het coronavirus?

Team Bank voor de klas van de Nederlandse Vereniging van Banken volgt de berichtgeving rondom het coronavirus nauwlettend. Op dit moment – 9 maart 2020 – gaan we ervan uit dat de gastlessen gewoon tijdens de Week van het geld zullen gaan plaatsvinden. Wij volgen de richtlijnen vanuit het RIVM en de Rijksoverheid. Mochten we signalen van de RIVM en/of de Rijksoverheid krijgen op basis waarvan de gastlessen (gedeeltelijk) aangepast of afgelast moeten worden, dan stellen wij je daar natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte. Ook onderhouden wij nauw contact met Wijzer in geldzaken, die de Week van het geld organiseert.

Zit er een foutje in het papieren vragenboekje van de Cash Quiz?

Ja, er zit helaas een foutje in. Vraag 1 van de blauwe vragen (groep 8) heeft verkeerde antwoordmogelijkheden. De antwoordmogelijkheden op het digibord zijn wel goed!

Dit is het goede antwoord bij Blauwe Vraag 1:

3 biljetten en 6 munten. (De goede toelichting luidt: 3 biljetten: € 20,00 + € 10,00 + € 5,00. 6 munten: € 2,00 + € 2,00 + € 0,50 + € 0,20 + € 0,10 + € 0,05)

Persoonlijke code voor de Cash Quiz

 • Heb je een gastles geregistreerd? Dan ontvang je van ons een bevestigingsmail. Daarin staat je persoonlijke code. Gebruik je persoonlijke code (in combinatie met je e-mailadres) om je gastlessen te kunnen inzien, je aangevraagde pakketten te kunnen volgen en om toegang te krijgen tot de cashquiz. Log hier in voor Mijn bank voor de klas
 • Gebruik je persoonlijke code ook tijdens je gastles: log je in met je persoonlijke code op de online Cash Quiz? Dan worden de scores, jouw gegevens en die van de school automatisch verzonden na afloop. Jouw klas dingt dan mee naar de landelijke Cash Quiz prijs
 • Persoonlijke code vergeten tijdens je les? Geen probleem: je kunt je gastles gewoon geven met de online Cash Quiz. Je moet dan wel na afloop zelf de gegevens invullen en opsturen. Dat gebeurt dan niet automatisch
 • Persoonlijke code helemaal kwijt? Vraag hier een nieuwe persoonlijke code aan.

Wanneer komt de Cash Quiz 2020 online?

Op maandag 23 maart 2020. Maar ben jij gastdocent? Dan krijg je ongeveer een week eerder een mailtje met een tijdelijke link om de Cash Quiz 2020 te kunnen bekijken. Ook staat in de mail informatie ter voorbereiding op je gastles.

Wat is de Sing-a-song-challenge en vanaf wanneer meedoen?

Vanaf maandag 23 maart kunnen kinderen die een gastles hebben gehad, meedoen met de online Sing-a-song-challenge. Ze maken dan een filmpje waarin ze ‘Geldplan’ van Yes-R zingen en kunnen dat filmpje insturen naar Bank voor de klas. Ze maken kans op een meet & greet met Yes-R en een gastles met hem. Vanaf 23 maart staat op bankvoordeklas.nl een pagina met onder andere de voorwaarden en de karaokeversie van ‘Geldplan’. Het filmpje insturen voor de challenge kan vanaf 23 maart.

Wat kan ik als gastdocent doen in de persoonlijke portal Mijn Bank voor de klas?

 • Je geregistreerde gastlessen bekijken
 • Zien op welk adres je Cash Quiz pakket wordt afgeleverd.
 • De verzending van je Cash Quiz pakket(ten) volgen, klik op Track levering online
 • Een vraag stellen aan support, bijvoorbeeld om je gastles te verwijderen. Of om gegevens te veranderen. Klik op Support

Wanneer wordt mijn Cash Quiz pakket verzonden?

De Cash Quiz pakketten worden elke twee weken verzonden. Wanneer jouw verzending is, hangt af van het moment waarop je je gastles registreert. Geef je meer gastlessen die je apart hebt geregistreerd? Dan kan het zijn dat je pakketten niet tegelijk worden geleverd. Wanneer er een Track&Trace code bekend is, kun je deze terug vinden in 'Mijn Bank voor de klas'.

Wanneer wordt mijn Cash Quiz-pakket geleverd?

Uiterlijk 1 week voor je gastles ontvang je je pakket op het door jou opgegeven adres. Via je persoonlijke pagina Mijn Bank voor de klas zie je wanneer je pakket(ten) worden afgeleverd op het door jou opgegeven adres.

Voor elke geregistreerde gastles ontvang je 1 pakket. Heb je een (of meer) groep(en) gekozen? Dan ontvang je per groep je 1 lespakket Cash Quiz met daarin ook 35 gadgets. Heeft je klas meer dan 35 leerlingen, dan kun je extra gadgets opvragen bij je bankcoördinator.

Het lespakket is niet zwaarder dan 2 kilo en de doos heeft een handvat, zodat je het makkelijk mee kunt nemen.

Welke klas wint landelijk de Cash Quiz?

De Cash Quiz speel je in de klas: een team is de winnaar. Maar de klas als geheel kan meedingen naar de landelijke Cash Quiz prijs. Dat werkt zo: aan het einde kan de gastdocent het resultaat (puntenaantal) van de Cash Quiz registreren. Team Bank voor de klas kijkt in april welke geregistreerde Cash Quiz het meeste aantal punten heeft gescoord. Die klas wint een prijs voor de hele school (een educatieve aanschaf of uitje, in overleg met Bank voor de klas). Team Bank voor de klas neemt in april contact op met de winnende klas!

Wat zit er in het Cash Quiz pakket?

 • 1 welkomstbrief voor jou als gastdocent.
 • 1 handleiding: daarin staat hoe het spel werkt en hoe je je kunt voorbereiden.
 • 1 vragenboekje: met daarin alle vragen, voor zowel groep 6, 7 als 8 en de extra vragen die je kunt stellen bij gelijkspel.
 • 8 antwoordbordjes: daar schrijft elk team hun antwoord op.
 • 8 stiften: daarmee kunnen de teams hun antwoord op et antwoordbordje schrijven
 • 8 zwarte wissertjes: daarmee kunnen de teams hun antwoorden verwijderen van hun antwoordbordje.
 • 5 gummen in de vorm van een bankbiljet: de prijs voor de kinderen van het winnende team.
 • gadgets om uit te delen aan je klas

Wat is Bank voor de klas?

In het kader van financiële educatie organiseren de Nederlandse banken tijdens de Week van het geld een gastlesprogramma voor het basisonderwijs: Bank voor de klas. Enthousiaste bankmedewerkers geven gastlessen aan basisscholieren uit de groepen 6 tot en met 8. Tijdens de gastles leren zij van alles over verstandig omgaan met geld.

Wie organiseert Bank voor de klas?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert Bank voor de klas namens de Nederlandse banken. Verschillende banken en organisaties verzorgen de gastlessen. Kijk voor het overzicht op de partnerpagina.

Waarom organiseert de NVB Bank voor de klas?

Het wordt steeds belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Daarom hebben de Nederlandse banken het programma Bank voor de klas ontwikkeld.

Wanneer vindt de Week van het geld plaats?

De Week van het geld 2020 is van 23 tot en met 27 maart 2020.

Hoe gaat Bank voor de klas om met persoonsgegevens?

Bank voor de klas is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. In het Privacy Statement geeft de NVB heldere en transparante informatie geven over de omgang met persoonsgegevens. De wijze waarop Bank voor de klas omgaat met persoonsgegevens, is hetzelfde als de wijze waarop de NVB als organisatie omgaat met persoonsgegevens. U leest daar mee over in het privacy statement van de NVB, zie nvb.nl/privacy

Een initiatief van
© Copyright 2020, Nederlandse Vereniging van Banken