Het wordt steeds belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd verstandig leren omgaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Maar financiële educatie heeft op dit moment geen vaste plek in het onderwijs. Als leraar kun je de stof alleen aan bod laten komen als onderdeel van andere vakken.

nvb hoorn-2350

Om leerlingen en basisscholen te helpen, hebben de Nederlandse banken het programma Bank voor de klas ontwikkeld. In de Week van het geld geven duizenden bankmedewerkers met veel plezier gastlessen op basisscholen in heel Nederland. Zij gebruiken daarbij het educatieve spel Cash Quiz. De Week van het geld 2017 is van 27 tot en met 31 maart.

Financiële educatie kan een waardevolle aanvulling zijn op het bestaande lespakket in het basisonderwijs. Uit onderzoek van budgetorganisatie Nibud blijkt dat de financiële kennis van leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs onvoldoende is. Leerlingen maken vooral veel fouten in vragen over financiële kennis en over verantwoord geld uitgeven.

Met het programma Bank voor de klas willen banken het belang van financiële educatie onder de aandacht brengen en kinderen leren hoe zij beter kunnen omgaan met geld.

Effectmeting 2016

Evaluatie Nibud naar effect financiële gastlessen op financiële kennis leerlingen groep 7 en 8

 

Leerkrachten aan het woord

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Pakkend, doelgericht en verfrissend.

Juf Basisschool De Drieslag Amersfoort

Interessant en ongedwongen.

Meester Basisschool Marimba Uden

De les maakt kinderen bewust van de manier waarop ze met geld omgaan. Dat de les wordt gegeven door een gastdocent is van toegevoegde waarde.

Meester Basisschool De Pas Helden

Leerzaam, teamgericht en interactief.

Juf De Tarissing Oudwoude

De les was verhelderend voor de leerlingen. Ze hebben er veel van geleerd.

Juf Basisschool El Kadisia Amsterdam

Actueel met het digibord. Kinderen blijven betrokken bij de les. Het spel wordt nog regelmatig gespeeld in de klas.

Meester Basisschool Daalderschool Oosterend

Een leerzame gastles. Kinderen denken soms nog heel anders over omgaan met geld dan volwassenen.

Meester Basisschool Het Starrebos Hilvarenbeek